Aklınızda bir proje fikri var ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Endişelenmeyin ! Elinize kahvenizi alın ve bu blog yazısına bakın ..
Yazılımcılar genel olarak kariyerlerinde iyi yerlere gelebilmek için bir çok proje yapmak isterler. Yalan yok, bilişim sektöründe ne kadar çok proje ,iş yaptıysan ve kendini ne kadar çok geliştiysen o kadar iyisin demektir.
Eğer yazılıma yeni başladıysanız , büyük projeler yapmak için çabalamayın . Hesap Makinesi , Klonlama , Mobil oyun geliştirme gibi ufak projeler yapın .
İşte bir projeye başlarken dikkat etmeniz gerekenler :
Projenin Amacı
Eğer bir proje geliştirmek istiyorsanız bunun giriş, gelişme ve sonuç aşamaları olmalı .Projeniz ne amacı ile yapılıyor ve neye hitap ediyor şeklinde olmalı. Bir örnek vermem gerekirse ;
Bu projenin amacı,(Alıntıdır)"hukuk profesyonellerinin ihtiyaç duyduğu AİHM kararları da dahil olmak üzere yüksek yargı kararları ile bilimsel yayınları, çoklu platformda, yapay zekaya dayalı, kullanıcı dostu ara yüzlerle sunulmasını sağlamaktır.” denilebilmelidir.
Bu amacı gerçekleştirmek için masaüstünden, Web’den ve mobil uygulamalardan giriş yapılabilecek bir sistem yazılması gerekmektedir. Çünkü artık insanlar sadece bilgisayar ya da sadece mobil cihazlar kullanmıyor ve onlara bütün platformlardan erişebilecekleri bir bilgi sunulması programa rağbeti artıracaktır.
gibi bir proje amacı belirlemeniz gerekmekte.

Yeteneklerinizi Belirleyin
Evet bir projeye başlayacaksınız ama yeteneğiniz bu projeyi yapmak için uygun mu ?
Yeteneklerinizi belirleyin , kullandığınız editörler , bildiğiniz yazılım dilleri, kod yazma seviyeniz, hataları çözebilme kapasitenizi belirlemek bu hususta sizin için faydalı olacaktır.
Finansal Risk
Faaliyete geçiş maliyetini ve faaliyete geçeceğiniz yeri saptayın. Neticede kazanmaya başlamak için katlanılacak maliyet sizin dayanma gücünüzü gösterecektir.Diğer taraftan her şeyin İnternet ortamında gerçekleştiği piyasa koşullarında faaliyet yerinin çok önemli olmadığı düşünülse bile güvenilirlik açısından fizikî bir adres, sabit bir telefon ve faks küçük ama önemli bazı detaylardır.
Finansal risklerinizi tanımlayın. Piyasa koşulları ve mevcut ekonomik parametreler, projeniz üzerinde birinci derecede etkilidir. Zira yazılım dediğimiz şey ekmek kadar, su kadar temel bir ihtiyaç değildir ve insanlar ekonomilerinin kırılgan olduğu dönemlerde yazılım satın alma fikirlerini öteleyebilirler.
Hedef Müşteri Kitlesi
Hedef müşterilerinizi tanımlayın ve müşterilerinizi gruplayın. Müşterililerinizi gruplamanız demek aslında ürününüzü gruplamanız demektir. Böylece kimden ne kadar ücret talep edebileceğinizi de belirlemiş olursunuz.
Yazılımınızı örneğin “Basic”, “Standard” ve “Premium” olarak sunduğu imkânlar bakımından üç gruba ayırdığınızı düşünürsek “Basic” sürümünün öğrenci ve ev kullanıcılarına daha düşük fiyatla, “Standard” sürümünün bireysel bazda çalışan örneğin avukat, doktor, hâkim – savcı gibi kişilere orta fiyatla ve “Premium” sürümünün çoklu kullanıcı desteği verdiğiniz üniversiteler, kütüphaneler gibi kurumlara, sunulan makro hizmetler dolayısıyla yüksek fiyatla pazarlanması en optimal çözüm olarak görülmektedir.
Kurumsal Kimlik
Bir yazılım projesi geliştirmek istiyorsanız , nasıl bir proje geliştirmek istediğiniz detaylı bir şekilde ortaya koyduktan sonra , ilk düşünmeniz gereken husus projenizin kurumsal kimliğidir.
İlk etapta , projeniz ortaya çıktıktan sonra adının , sloganının , amacının , logosunun ve web sitesinin belirlenip buna uygun çalışmaların yapılması gerekir.
Proje Adı
Yukarıda genel olarak bir yazılım projesi geliştirirken dikkat edilmesi gereken hususlara değinildikten sonra özellikle “Kurumsal Kimlik” başlığı altında anlattıklarım dikkate alınarak bir proje adı belirlemeniz gereklidir. Bu proje adı, daha sonra yazılımınızın adı olacaktır. Salt proje ile bağlı kalınmadan genel geçer bir ad seçmeniz daha mantıklı olur. Zira proje bazlı bir isim seçtikten sonra proje bitip çalışmanızı sunduğunuz zaman , proje adının değiştirilmesinde ciddi sorunlar ve ikilemler yaşarsınız.
Gereksinimler
Bu madde eğer yazılıma yeni başlıyorsanız , sadece kendinizin yapabileceği şekilde ayarlanmalıdır.
Bir yazılım projesinin gerçekleştirilebilmesi için her şeyden önce profesyonel bir ekibin kurmalısınız. Bu ekipte ilk etapta sistem temellerinin atılabilmesi için masaüstü, web ve mobil programlama bilen, database mantığına hâkim yazılım uzmanlarına yer vermelisiniz..
İçlerinde veritabanı yöneticisinin de olması tavsiye edilen bu yazılım grubunun bir araya gelerek öncelikle her şey bittiğinde elimizde nasıl bir ürün olması isteniyorsa bu amaca ulaşacak yol, yöntem ve hedefleri belirlemesi gerekir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kader ÖZEN
Computer Engineer
Yorumlar
Yorum Gönder